JavaScript lijkt uitgeschakeld te zijn in jouw browser. Zet Javascript aan in je browser voor de beste ervaring op onze site.
Op werkdagen voor 13:00 besteld, volgende dag in huis.
13:00
0
In de huidige tijd is koffie een van de belangrijkste handelsgoederen van de wereld geworden. Wist je al dat wereldwijd per dag twee-en-een- kwart miljard kopjes koffie worden gedronken?
De oorsprong ervan ligt in Ethiopië waar de koffiebes in het wilde groeide. Als we de legende mogen geloven, heeft de opmerkzaamheid van een geitenhoeder geleid tot de ontdekking van de stimulerende werking ervan.
Tussen 600-850 voor Christus ontdekten mensen in Ethiopië een aantal eigenschappen van koffie. Volgens de legende ontdekte een geitenhoeder in de provincie Kaffa in Ethiopië dat zijn geiten na het eten van een bepaald soort rode bes heel veel energie kregen. Hij vertelde dit aan de monniken in een nabijgelegen klooster die de proef op de som namen en de bessen gingen proeven. Maar helaas, zij kregen er helemaal geen energie van en uit teleurstelling gooiden ze bessen in het vuur. Tot hun verbazing kwam er een heerlijke geur vanaf. Uit nieuwsgierigheid maakten ze toen een aftreksel van de geroosterde bessen. En dat bleek een waar godsgeschenk want die drank hielp hen om wakker te blijven tijdens de nachtelijke gebeden.
Hoewel mensen in Ethiopië, waar de koffiebes in het wild groeide, al in de 11eeeuw een soort brouwsel van de koffiebessen dronken, worden de Arabieren toch als de eerste echte koffiedrinkers beschouwd. Zij waren verrukt over de stimulerende werking ervan en importeerden als eersten koffie uit Ethiopië. Koffiedrinken werd in de 15e eeuw een dagelijks ritueel voor hen. Ze noemden koffie ‘qahwah’, een oud-Arabisch woord waarvan ons woord koffie afkomstig is.
Maar koffie bleef niet alleen een drank voor Arabieren. Via pelgrims die naar Mekka en Medina reisden, werd koffie verder bekend in het Midden-Oosten. En tegen de 15eeeuw werd koffie ook in Perzië, Egypte, Turkije en Noord-Afrika verbouwd. Overal werden koffiehuizen geopend die onder andere werden bezocht door ontdekkingsreizigers die op hun beurt verhalen over koffie gingen verspreiden: het zou vermoeidheid verdrijven en ook nog eens lekker smaken. Handelaren zagen hier wel wat in en in 1615 brachten kooplieden uit Venetië de eerste zakken koffie uit Arabië via Turkije naar West-Europa. En ook daar werd het al snel een geliefde drank. Omstreeks 1645 werd in Venetië het eerste Europese koffiehuis geopend. Al snel hadden ook Oxford, Londen, Den Haag, Wenen, Marseille en Parijs een koffiehuis.
In de 18e eeuw werd koffie een echte volksdrank. De vraag naar koffie nam toe en er kon aan worden voldaan. Zeelui hadden de koffieplant inmiddels naar de koloniën gebracht waar talrijke koffieplantages werden gesticht. In deze tijd wordt koffie in talrijke landen rond de evenaar geteeld. Het is nu een van de belangrijkste handelsgoederen ter wereld. Per jaar wordt zo’n 5 tot 6 miljoen ton koffie geproduceerd, waarvan ruim 30 procent afkomstig is uit Brazilië.
Dagelijks worden mondiaal gezien Twee-en-een-kwart miljard kopjes koffie gedronkenKoffie is door de eeuwen heen een echte werelddrank geworden: wereldwijd worden per dag twee-en-een- kwart miljard kopjes koffie gedronken.
Bron: Jura & koffieblog.nl