Zetmethodes

Tips & Tricks bij het koffiezetten.

AeroPress: tips en tricks bij het koffiezetten met een AeroPress

Je hebt verse koffiebonen bij Brandzaak gekocht – topkeuze! Maar hoe haal je het beste uit je AeroPress? In dit artikel delen we de belangrijkste tips om jouw koffie naar een hoger niveau te tillen.

Aeropress koffie

Tip #1: Hou je AeroPress schoon

Een schone AeroPress zorgt voor de beste smaak. Spoel de onderdelen eenvoudig af met een beetje sop onder de kraan – dat is al voldoende. Wil je ‘m toch in de vaatwasser doen? Plaats ‘m dan op het bovenste rek.

Tip #2: Maak het microfilter nat

Gebruik altijd de originele microfilters en maak het filter eerst nat voordat je koffie zet. Dit voorkomt een ongewenste papiersmaak in je kopje.

Tip #3: Juiste maling

Voor de AeroPress maal je je koffiebonen iets grover dan zand. Maal de bonen kort voor gebruik, want binnen 15 minuten na het malen vervliegen veel aroma’s. Dit is precies waarom wij geen gemalen koffie aanbieden, maar wél een koffiemolen.

Tip #4: Juiste watertemperatuur

Water beïnvloedt niet alleen de temperatuur van je koffie, maar ook de smaak. Afhankelijk van je voorkeur raden wij een watertemperatuur tussen de 85 en 95°C aan.

Tip #5: Koffie-waterverhouding

Experimenteer gerust, maar een goed startpunt is 1 afgestreken maatschepje (11,5 gram) per 200 ml water. Dit maatschepje wordt standaard meegeleverd bij de AeroPress. Wij adviseren 12 gram per 200 ml, maar een afgestreken schepje is een prima referentiepunt. Gebruik je meer koffie, dan wordt je kopje bitterder. Gebruik je minder, dan krijg je een waterig of zuur resultaat.

Tip #6: Blooming en de juiste doorlooptijd

Doe de gemalen koffie in de AeroPress en giet met een draaiende beweging een beetje heet water op de koffie. Zodra alle koffie nat is, stop je even – dit proces heet blooming en helpt bij het ontgassen van de koffie. Wacht 30 seconden, giet dan de rest van het water bij en plaats de plunjer. Laat het geheel 1 minuut trekken en duw de koffie vervolgens in 30 seconden door. Het laatste beetje duw je niet door, om te voorkomen dat je koffie te bitter wordt.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons. We helpen je heel graag verder.

Terug naar het overzicht