Zetmethodes

Tips & Tricks bij het koffiezetten.

CHEMEX: tips en tricks bij het koffiezetten met een CHEMEX

Je hebt verse koffiebonen bij Brandzaak gekocht – een uitstekende keuze! Maar hoe zorg je ervoor dat je koffie uit de CHEMEX perfect smaakt? In dit artikel delen we de belangrijkste tips voor een heerlijke en gebalanceerde kop filterkoffie.

Chemex koffie

Tip #1 – Hou je CHEMEX schoon

Een schone CHEMEX is essentieel voor de beste smaak. Spoel ‘m eenvoudig af met een beetje sop onder de kraan – dat is meestal voldoende. Wil je ‘m toch in de vaatwasser doen? Haal dan altijd de houten kraag eraf en doe het niet te vaak.

Tip #2 – Maak je CHEMEX filter nat

Gebruik de originele CHEMEX-filters en maak het filter voor gebruik nat. Dit voorkomt dat een papiersmaak je koffie beïnvloedt en zorgt voor een betere extractie.

Tip #3: Juiste mailing

Voor de CHEMEX maal je je bonen grof, aanzienlijk grover dan zand. Maal ze vlak voor gebruik, want binnen 15 minuten vervliegt een groot deel van de aroma’s. Precies daarom bieden wij geen gemalen koffie aan, maar wél een koffiemolen.

Tip #4: Juiste watertemperatuur

De temperatuur van je water bepaalt niet alleen hoe warm je koffie is, maar heeft ook invloed op de smaak. Afhankelijk van je voorkeur adviseren wij een temperatuur tussen de 85 en 95°C.

Tip #5: Koffie-waterverhouding

Een goede richtlijn is 60 gram gemalen koffie per liter water. Zet je een halve liter? Dan gebruik je 30 gram koffie. Gebruik je meer dan 60 gram per liter, dan wordt je koffie bitterder. Gebruik je minder, dan krijg je een waterig of zuur resultaat.

Tip #6: Blooming en extractietijd

Doe de gemalen koffie in je filter en giet met een draaiende beweging een beetje heet water op totdat alle koffie nat is. Dit proces heet blooming en helpt bij het ontgassen van de koffie. Wacht 30 seconden en giet dan in batches de rest van het water bij. De totale extractietijd hoort tussen de 3,5 en 4 minuten te liggen voor een optimaal gebalanceerde kop koffie.

Heb je nog vragen of wil je meer advies? Neem gerust contact met ons op – we helpen je graag verder!

Terug naar het overzicht