Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Dit is waarom wij nooit meer koffie drinken op een vliegtuig

Stewardessen en piloten hebben liters gratis koffie en thee tot hun beschikking. Toch geven ze liever hun centen uit bij Starbucks voor ze op het vliegtuig stappen. En daar is een goede reden voor: het water op een vliegtuig is smerig. En dat weet de bemanning maar al te goed.

Dit is waarom wij nooit meer koffie drinken op een vliegtuig

De volgende keer dat je met het vliegtuig reist en de stewardess langskomt met het drankkarretje, denk je best twee keer na over wat je bestelt. Thee en zeker koffie klinken goed op een lange, vermoeiende vlucht. Maar je kiest beter iets anders. De opslagtanks voor water op een vliegtuig zijn immers erg vuil. Sommige zijn al 60 jaar niet meer schoongemaakt! Dit veroorzaakt een laag schimmel op de muren van de tank, soms centimeters dik, die natuurlijk vol zit met bacteriën.

De Amerikaanse nieuwszender NBC deed onderzoek naar het water op een vliegtuig en ontdekte de vuiligheid. De slangen waarmee de tanks worden gevuld, worden ook niet schoongemaakt. Daarbij moeten vliegtuigen ook vaak hun watertank bijvullen in landen waar de waternormen veel minder streng zijn.

Door de zwakke zuiveringsmaatregelen, groeit onder andere de bacterie E. coli in de tanks en buizen. Dit is een bacterie die normaal gezien voorkomt in de dikke darm. Brenda Wiles, een laboratoriummedewerkster legt het simpeler uit: "Als er E. coli in het water zit, zit er kak in het water." Dat weten we dan ook alweer... Het Amerikaanse Environmental Protection Agency wil nu dat elk vliegtuig zijn water minstens een keer per jaar test op E. coli en andere ziektekiemen.

Voor een keer is cola gezonder

Als je gewoon water vraagt op een vliegtuig, krijg je meestal een flesje. Over dit water hoef je je geen zorgen te maken (tenzij de fles al open is voor je ze krijgt). Als je het echt niet vertrouwt kun je een fles water kopen nadat je door de security bent gegaan. Die mogen normaal gezien wel mee op het vliegtuig.

Als de hostess je iets te drinken aanbiedt, hou het dan bij frisdrank of andere voorverpakte dranken. En vraag geen ijs. Normaal gezien worden de ijsblokjes weliswaar buiten het vliegtuig gemaakt, maar de grotere toestellen hebben hun eigen ijsmaker. En het water dat daarvoor gebruikt wordt, komt uit de tank.

Trouwens, het water in de badkamer is ook vuil. Je handen wassen heeft in principe dus niet veel zin. En zo zijn er nog wel weer dingen op het vliegtuig waar een luchtje aan zit. De kussen en dekens worden meestal gewoon terug opgevouwen en weer op hun plaats gelegd. Dat geldt ook voor de koptelefoons of oortjes. Er wordt wel gezegd dat die gekuist worden, maar eigenlijk gebeurt dat zelden. De klaptafeltjes worden vaak door jonge ouders gebruikt om de pamper van hun baby te vervangen. En diezelfde tafeltjes, waar jij op eet, worden zelden schoongemaakt. Prettige reis!

Bron: newsmonkey.be

Terug naar het overzicht