Nieuws

De laatste ontwikkelingen voor bij de koffie.

Wat doet koffie met je productiviteit?

Je hebt vast weleens van die dagen gehad dat je ‘s ochtends op kantoor niet vooruit bent te branden. Een kopje koffie kan je helpen om wakker te worden. Het geeft je energie om je dag te starten en uit de sleur te komen.

Maar wat doet koffie nou precies voor je productiviteit en zijn er dingen die je kan doen om het maximale uit je koffie te halen? Het korte antwoord? Absoluut! Het langere antwoord? Dat vertellen wij je hieronder.

Koffie en je productiviteit

In Nederland houden we wel van een bakje 

Koffie is een veel gedronken drankje op kantoor en andere werkplekken. Het geeft ons meer focus en daarmee kunnen we meer werk gedaan krijgen.

Het klinkt als een vraag uit een pubquiz, maar weet je eigenlijk hoeveel koppen koffie wij per dag met elkaar drinken in Nederland? Gemiddeld drinken wij in Nederland 33,5 miljoen kopjes koffie per dag. Per persoon komt dit uit op een gemiddelde van 3,8 koppen per dag. Je kunt daarom wel stellen dat wij van een bakje houden in Nederland.

Koffie-feitje: Wist je dat ze in Finland de meeste koffie drinken van de hele wereld. Ze drinken 1.5x zoveel koffie als wij Nederlanders!

De werkende stof: cafeïne

Maar wat doet al die koffie nou voor je productiviteit? Uit onderzoek van de Zurich Insurance Group blijkt in ieder geval dat koffie een positieve invloed heeft op je werkdag. Cafeïne is de werkzame stof in koffie die zorgt voor een verhoogde alertheid, concentratievermogen en reactietijd.

Voor een dosis tussen ongeveer 40 milligram cafeïne (of 0,5 mg per kilo lichaamsgewicht) en ongeveer 300 milligram cafeïne (of 4 mg per kilo lichaamsgewicht) heeft cafeïne een duidelijke positieve werking op onze productiviteit. Dit komt neer op zo’n vier koppen per dag, rond het Nederlands gemiddelde dus. Maar wat zorgt er nu precies voor dat cafeïne doet wat het doet?

Wat doet cafeïne precies

Koffie heeft een effect op ons lichaam door een reden die misschien verrassend is. Het is namelijk niet helemaal zo dat cafeïne je direct een boost geeft. Je krijgt wel het gevoel dat je een boost krijgt, maar in je lichaam werkt het net iets anders. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat het stofje ‘adenosine’ tegengehouden wordt.

Adenosine is een stofje dat ervoor zorgt dat er andere stofjes zoals serotonine, noradrenaline en dopamine worden onderdrukt. Dit zijn de stofjes die zorgen voor de effecten die wij kennen, zoals: concentratie, reactietijd en alertheid. Wanneer adenosine geblokkeerd wordt, kunnen deze andere werkzame stofjes dus vrijkomen. Dit zorgt ervoor dat koffie zorgt voor een verhoogde productiviteit.

Te veel caffeine 

Het is bij cafeïne belangrijk om de juiste dosering te nemen. Als je meer neemt dan de 300 milligram cafeïne (4 kopjes op een dag), kan cafeïne juist een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid. Dit kan per persoon verschillen. Vooral als je het niet gewend bent, kan deze drempel lager liggen.

Een hogere dosis cafeïne kan zorgen voor angst, misselijkheid en duizeligheid, het tegenovergestelde van wat we willen bereiken als je van plan bent om lekker productief je werkdag in te gaan!. Dit gebeurt omdat bepaalde stoffen, vooral cortisol, vrijkomen bij het drinken van koffie en ons stresssysteem beïnvloeden. 

Om dit tegen te gaan is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te veel koppen op een werkdag drinkt. Hierbij is het ook handig om de inname te verdelen over de dag en niet alles achter elkaar te drinken. Hierdoor kunnen de positieve effecten van koffie de hele dag door blijven werken. 

Koffie-feitje:  Wist je dat er meer cafeïne zit in lichte gebrande koffie dan in donker gebrande koffie? Dit komt doordat er tijdens het roosteren cafeïne uit de koffie wordt gebrand!

Koffie drinken op kantoor

Oke, dus koffie zorgt dus onder andere voor een betere productiviteit, alertheid en concentratie. Maar te veel cafeïne kan zorgen voor duizeligheid, misselijkheid en angst. Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden en je koffiemomentjes op de juiste manier te verdelen. Benieuwd hoe? Wij geven je een aantal praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Niet wakker worden met een bakje 

Voor veel mensen is het heel normaal om de dag te starten met een kopje koffie, maar dit is eigenlijk niet zo handig. Zoals we al eerder hebben besproken, komt bij het drinken van koffie het stofje cortisol vrij.

Dit stofje is verantwoordelijk voor ons stresssysteem, maar wordt ook vrijgemaakt bij het wakker worden. In de ochtend stijgt het cortisolniveau in ons lichaam om ons klaar te maken voor de dag. Als je tijdens dit proces veel koffie drinkt, stijgt het cortisolniveau te snel naar een grote piek. Dit zorgt er dus voor dat je ‘s middags een zwaardere dip krijgt. 

Om je cortisolniveau goed bij te houden en het meeste effect uit je koffie te halen. Is het verstandig om 90 tot 120 minuten na het wakker worden een kopje te drinken. Rond deze tijd is het cortisolniveau in je lichaam weer aan het dalen en kan de cafeïne goed zijn werk doen.

Koffie tijdens je werkdag 

Nadat je jouw koffie ‘s ochtends goed getimed hebt, kan je productieve werkdag beginnen. Tijdens je werkdag is het belangrijk om voor optimale productiviteit je koffiemomenten goed te verdelen. Drink bijvoorbeeld niet twee koppen snel achter elkaar. Dit kan voor een piek in cortisol zorgen. Hierdoor komen de negatieve effecten van cafeïne weer om de hoek kijken en dat willen we niet! 

Zoek daarom je koffiemomenten goed uit! Het liefst wil je een kopje koffie drinken wanneer jouw cortisolniveau begint te dalen, net als in de ochtend. Je kan het beste net na de lunch een kopje koffie drinken. Dan haal je het meeste effect uit jouw bakje troost. Probeer hier niet te lang mee te wachten, want dan kan de cafeïne gaan zorgen voor een mindere nachtrust. 

Veel mensen drinken op kantoor ook koffie als gezelligheidsdrankje. Tijdens het begin van een meeting of bij het voorstellen wordt vaak een kopje koffie gedronken. Als jouw doel is om de productiviteit van koffie te maximaliseren is het aan te raden om deze kopjes over te slaan.

Deze momenten kunnen zich heel snel opstapelen, waardoor je al snel een te hoge dosis cafeïne binnenkrijgt. Probeer op deze momenten te kiezen voor kopje thee of gewoon een glas water. Hierdoor kan jij je koffie bewaren voor belangrijke productiviteitsmomenten.

Koffie-feitje: Wist je dat er in ‘decaf’ koffie nog steeds cafeïne kan zitten? Om een koffie ‘decaf’ te noemen mag er maximaal 0.3% cafeïne in zitten!

Goede en slechte kanten balanceren 

Koffie helpt echt om ons werk beter te doen. Het geeft ons meer focus en energie. Maar we moeten niet te veel drinken, want dat kan problemen veroorzaken. Als we slim zijn over wanneer en hoeveel we drinken, kunnen we de goede kanten van koffie benutten zonder last te hebben van de slechte kanten.

Dus, kunnen we dan concluderen dat koffie een waardevolle partner is voor onze productiviteit? Absoluut, maar laten we niet vergeten om het met mate te drinken en de timing ervan te beheersen.

Terug naar het overzicht